|
Klub fanów Japońskiej popkultury "Hitohana" powstał na przełomie 2008 i 2009 roku z inicjatywy kilku osób (między innymi byli to: Zukori, Syris_Darkness, Shide, Pusia czy Kashitsu). Początkowo pomysł stworzenia klubu obejmującego zasięgiem cały Górny Śląsk, był jedynie śmieszną mrzonką, lecz z biegiem czasu i realizacją kolejnych punktów startowych inicjatywy widać było, że coś jednak powstanie. Przede wszystkim postawiono sobie za cel wytrwałość i nie porzucenie po tygodniu wyników parudniowego dorobku (początki organizacji pracy, namacalny zalążek istnienia w sieci) ~ co jest dość popularnym zjawiskiem w obecnej, szalonej i pędzącej non stop epoce.
O istnieniu klubu przesądziła "poczta pantoflowa" - znajomy przekazywał swojemu znajomemu informację o powstaniu ośrodka zrzeszającego lokalnie osoby o podobnych zainteresowaniach, dzięki czemu w dość szybkim tempie rozkręciło się forum internetowe "Hitohany", a kwestią czasu było zorganizowanie pierwszego konkretnego spotkania poza jego granicami.
A dalej było już tak, jak można bez problemu przewidzieć - wyniki wróżyły bardzo optymistycznie, więc ekipa poszła za ciosem i rozpoczęła bardziej otwartą formę promocji Klubu ~ głównie poprzez kontakty z innymi serwisami, adekwatnymi swoją treścią oraz wysyłanie krypto-reklam na niektóre audycje radia Anime.com.pl (głównie audycja ZSYP).
Obecnie "Hitohana" jest dość rozpoznawalnym elementem fandomu, zrzesza ponad pięćdziesiąt osób, które nieprzerwanie dzielą się swoimi pomysłami co do udogodnień i nowych rozwiązań, co zmierza do dotarcia do jeszcze szerszego grona i "wypłynięcia na głębsze wody".
Błahe sprawy takie jak wybór oficjalnego symbolu klubu czy logo pokazały jednoznacznie, że członkom zależy na miejscu, w którym spędzają wolny czas, o czym dodatkowo świadczą niczym nieprzymuszone opinie o nim:
Lesiu napisał/a:
Dzięki Hitohanie i ludziom poznanym przez nią mam zajęcie w weekendy, inne niż siedzenia na komputerze i granie w głupie gry. Jeżli ktos chce się oderwac od normalności to jest to idealne miejsce.
Syris_Darkness napisał/a:
Dzięki temu, że powstała Hitohana mam w końcu z kim pogadać i z kim się spotkać XD (...)
Przeta napisał/a:
(...)jestem w Hitohanie niedługo, ale i tak stwierdzam że jest to bardzo przyjazne miejsce, pełne tolerancyjnych ludzi... jeżeli chcesz hodować swoją dziwactwa, wstąp do nas! (...)
Yo Otsai napisał/a:
dzieki Hitohanie poznalam nowych wspanialych ludzi ktorzy sa wariatami w tym samy stopniu co ja xD'''
dowiaduje sie o rzeczach o ktorych kiedys nawet nie mialam pojecia. konwenty, jakies japonskie dni, jakies Sakury Winda Day (oO''') i masa innej swietnej zabawy -^^-
z Hitohana nie da sie nudzic >DDD
A co ma do powiedzenia jedna z założycielek i oficjalny szef szefów Hitohany?
Zukori napisał/a:
poznałam wielu wspaniałych ludzi <3.. Hitohana jest dla mnie dużą odpowiedzialnością ale opłaca się ;3
Klub Hitohana - zapraszamy wszystkich spełniających proste wymagania do naszych szeregów - warto!
|